Twee nieuwe fotoboeken: Luchtfotografie van de Nederlandse Vuurtorens

Vuurtorens in vogelvlucht

Begin oktober verscheen een prachtig fotoboek met luchtfoto’s van een groot aantal Nederlandse vuurtorens en havenlichten. Ons verenigingslid Herman IJsseling is ruim 30 jaar gespecialiseerd in maritieme luchtfotografie. In 1984 richtte hij het bedrijf Flying Focus op en sindsdien heeft hij vele duizenden schepen gefotografeerd. Grote bekendheid heeft hij verkregen door zijn reportages van schepen tussen hoge golven, gemaakt tijdens stormvluchten tot windkracht 10. Voor dit doel schafte hij een vliegtuig aan dat stabiel vliegt bij dit soort omstandigheden: een Cessna Skymaster.

Herman vliegt vanaf zijn thuisbasis op vliegveld Texel. Jaarlijks voert hij ruim 200 fotovluchten uit. Op weg naar schepen of offshore-installaties ziet hij veel Nederlandse vuurtorens voorbij komen. Zo heeft hij de mogelijkheid om onze vuurtorens in allerlei omstandigheden te fotograferen, van kruiend ijs op het Markermeer tot zeemist bij de vuurtoren van Den Helder.

Herman is geboeid geraakt door vuurtorens, niet alleen door de sterk wisselende weersomstandigheden maar ook omdat het monumentale en historische aspect van deze bouwwerken hem steeds meer aansprak.

Het bijzondere van dit vuurtorenboek is natuurlijk het vogelvluchtperspectief, waardoor we een mooi beeld krijgen van de vuurtorens in het typisch Nederlandse landschap.

Het boek heeft het formaat van 23×23 cm en telt 96 pagina’s. De prijs is € 24,50, inclusief verzending.

Rondom belicht

De vuurtoren Eierland vormt al 30 jaar een belangrijk herkenningspunt tijdens de maritieme fotovluch-ten van Herman IJsseling. Vliegveld Texel ligt in de polder ten zuiden van De Cocksdorp. Bij elke vlucht vanaf zijn thuisbasis vliegt Herman langs de vuurtoren. In het voorwoord van het boek schrijft hij daarover: “Terugvliegend van een opdracht boven de scheepvaartroute vormt de toren ons doel om daarlangs te vliegen en dan via de Roggesloot bij De Cocksdorp in te draaien voor de landing op de zuidwestbaan van het vliegveld. Voor vluchten richting het oosten is de vuurtoren vaak het meldpunt om toestemming te vragen aan de luchtmachttoren op de Vliehors om dit gebied te mogen doorkruisen. Bij vluchten rond de randen van de daglichtperiode zien we soms zijn licht al van verre en weten dat we goed zitten. Elke vlucht langs de vuurtoren kijk ik of de situatie een foto waard is en verrassend vaak is dit het geval. Met dit boek wil ik u de veelzijdigheid van het landschap rondom de vuurtoren laten zien in alle seizoenen en onder alle omstandigheden.”
Het boek heeft het formaat van 23×23 cm en telt 48 pagina’s. De prijs is € 18,50, inclusief verzending.

Bestelling van beide boeken is mogelijk via de website www.flyingfocus.nl.