Video’s

Vuurbakens

Promotievideo van de Nederlandse Vuurtoren Vereniging uit 2008. Oud-bestuursleden Nico van Putten en Kees van Hamersveld vertellen over de geschiedenis van de kustverlichting en het belang van het behoud van dit waardevolle maritieme erfgoed. Opname en montage: Pieter van der Kooij en Ruud Scheidel.

 

Nederlandse Lichten

Film met een overzicht van vuurtorens in Nederland. Uitgegeven ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan van de Nederlandse Vuurtoren Vereniging in 2002. Door: René Schlosser.

 

Vuurtorens langs het water

Tanno Verburg maakte een vierdelige reportage over alle vuurtorens, havenlichten en kapen die hij is tegengekomen langs het water. In ieder deel staat een ander gebied centraal.


Deel 1: Waddenzee


Deel 2: voormalige Zuiderzee


Deel 3: tussen Den Helder en Hoek van Holland


Deel 4: Deltagebied

 

Heemschut’s lunchlezing Vuurtorens

Op donderdag 1 december 2022 vond de maandelijkse online lunchlezing van Heemschut via Zoom plaats. Het onderwerp was ‘Vuurtorens’. Centraal stond de vraag of er een toekomst is voor onze kustverlichting nu ze niet langer nodig zijn voor de scheepvaart. Gaan deze karakteristieke lichten doven? Kan je een vuurtoren herbestemmen? De lezing werd verzorgd door Gertjan de Boer, bestuurslid van de Nederlandse Vuurtoren Vereniging. Hij nam ons mee in de geschiedenis van de vuurtorens, beschreef de opgaven in het heden en wierp een blik naar de toekomst.

 

Vuurtorens in Nederland

Bioscoopjournaal uit 1978 over vuurtorens in Nederland.
Auteur: Nederlands: Polygoon-Profilti (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder)

 

De vuurtoren bij Huisduinen gemoderniseerd

Bioscoopjournaal uit 1949 over het moderniseren van de vuurtoren Kijkduin in Huisduinen.
Auteur: Nederlands: Polygoon-Profilti (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder)

 

Eenige grepen uit den dienst van ‘s Rijks Kustverlichting

Voorlichtingsfilm over kustverlichting in Nederland eind jaren twintig.
Jaartal: 1928
Auteur: Nederlands: Orion Filmfabriek (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder)

 

Lichtschip 12 Noord Hinder

Film over het wel en wee aan boord van het Lichtschip 12 Noord Hinder.
Kijk voor meer informatie op www.noordhinder.nl


 

Knokken voor lichtschip Surinamerivier

Dit is de verkorte versie van de film over de dreigende ondergang van het lichtschip Surinamerivier dat een cultureel-historisch band vormt van Suriname met Nederland. De pogingen van het NVV-lid Walter Haentjens om het roemruchte, ruim honderdjarige schip te restaureren lijken te mislukken. Door Barend Strang. Ga voor meer informatie naar de website van Lichtschip Surinamerivier.

 

Verplaatsing Vuurtoren Den Oever

Martien de Graaf filmde de verplaatsing van de vuurtoren van Den Oever in 2017 in drie delen: de demontage, het transport en de wederopbouw. 

‘t Vuurtje 2009

Reportage over de restauratie van ’t Vuurtje van Enkhuizen. In 2009 werd de het monumentale havenlicht uit 1888 gerestaureerd door de firma Siem Steur uit Volendam. NVV-lid Niels Singeling filmde de terugreis van Volendam terug naar de oude haven van Enkhuizen waar het werd teruggeplaatst.