Nieuw boek Kapen op Rottum verschijnt in oktober

Baken ‘Nieuw boek Kapen op Rottum verschijnt in oktober. Teken nu in.
Nieuw boek Kapen op Rottum verschijnt in oktober

In oktober 2017 verschijnt het boek “Kapen op Rottum”. Auteur is dr. Egge Knol van het Groninger Museum. Een boeiend en rijk geïllustreerd verhaal over een uniek monument op het eiland Rottumeroog.

Het is een unieke uitgave. De gekozen opzet maakt het boek aantrekkelijk voor een breed publiek. De publicatie zal veel mensen met interesse voor geschiedenis van Groningen aanspreken, maar niet minder mensen met een belangstelling voor het maritieme erfgoed.
Voor inwoners uit de gemeente Eemsmond is er veel herkenning. Wie heeft er niet op de dijk bij Noordpolderzijl gestaan om te genieten van het prachtige uitzicht op de kaap van het eiland Rottumeroog?
Auteur is dr. Egge Knol uit Groningen. In het dagelijks leven is hij conservator bij het Groninger Museum en een kenner van het Groninger verleden.

Het zeer fraai uitgevoerde boek heeft een omvang van ca. 200 pagina’s. De gevarieerde tekst is rijk geïllustreerd met ruim 200 afbeeldingen en oude foto’s. Het gebonden boek wordt gedrukt in bijna A-4 formaat. De Stichting Uitgaven Noord-Groningen
geeft het boek uit in samenwerking met de Stichting Vrienden van Rottumeroog en Drukkerij Sikkema te Warffum.

Beknopt overzicht van de inhoud

Het boek is een kroniek van de beide kapen op het waddeneiland Rottumeroog. Het is het eerste boek dat geheel gewijd is aan deze bijzondere hulpmiddelen voor de navigatie. De auteur begint met de betekenis van kapen die sinds de late middeleeuwen langs de kust van de wadden ten gunste van zeevarenden zijn opgericht. De kapen op Rottumeroog maakten deel uit van veiligheidsmaatregelen op de Eems. Dat verhaal begint in Emden in 1539. Eeuwenlang had het eiland twee kapen, de Emder of Grote Kaap en de Kleine of Groninger Kaap. Lang waren dat houten bouwwerken van 22 tot 25 meter hoog. Sinds 1864 is er sprake van een ijzeren kaap. In 1883 komen er twee gietijzeren kapen. De Groninger kaap is in 1931 omgevallen, maar de Emder Kaap, meer malen verplaatst staat nog altijd op het eiland. Op dit rijksmomument, het meest noordelijke monument van ons land, zijn de Groningers terecht trots. Het boek beschrijft ook de vuurtoren van Rottum (1902-1945). In de bijlagen uniek bronmateriaal in de vorm van oude bestekken uit de jaren 1698-1883.

Beperkte oplage, aantrekkelijke prijs!

Het boek verschijnt op 27 oktober 2017. Tot en met 15 september 2017 geldt voor dit waardevolle boek een intekenprijs van € 17,50. Profiteer van deze bijzondere aanbieding! Nadien is de prijs € 25,=.
Verzeker u van een exemplaar van dit boek en vul onderstaand bestelformulier in.
Bestelformulier